Ini peringatan Peguam Syarie buat wanita! ‘Kalau lelaki ajak kahwin di Siam, tinggalkan dia.’ Bayangkan undang-undang syariah pun dia sanggup langgar, apatah lagi perkara lain.

Menikah ini bukan untuk sehari, dua tapi untuk seumur hidup. Malahan berkahwin bukan hanya melibatkan dua jiwa, sebaliknya seluruh keluarga. Jika berkahwin sorok-sorok, bagaimana nanti masa depan rumah tangga.

Artikel Berkaitan:

Nak Berpoligami? Semak Kelayakan Anda | Jalan Kashoorga Short Ep3

Ini Peringatan

Bernikah di Siam bukanlah penyelesaian masalah, kerana banyak kesan yang perlu diambil kira. Ikuti perkongsian Peguam Syarie, Fahmi Ramli dan fahami apa yang disampaikan.

Selesai sudah satu ‘Misteri’

Saya bimbang akan ada lebih ramai lagi yang akan rasa ‘This is normal’ bila berkahwin poligami di Siam. Saya tak mahu ulas panjang tentang pernikahan pasangan mempelai penuh drama ini.

IKLAN

Peguam Syarie Buat Wanita!

Cukuplah saya nak pesan kepada semua follower wanita yang dikasihi, kalau seorang lelaki proposed nak kahwin dengan seorang wanita di Siam dan tanpa pengetahuan sesiapa, TINGGALKANLAH lelaki tersebut.

Pertama, kalau dia boleh langgar undang-undang yang ditetapkan oleh Malaysia untuk berpoligami, maka besar kemungkinan banyak restu yang dia tak dapat atau mungkin dia tak layak berpoligami.

Kedua, kalau suatu hari nanti, katakanlah jodoh pendek, dia ceraikan anda, pasti yang akan susah naik turun Mahkamah untuk buat pengesahan tu adalah si isteri.

Kalau Lelaki Ajak Kahwin Di Siam

Ketiga, jika anda melahirkan anak, ketahuilah anak-anak tersebut tidak boleh dibin atau bintikan kepada suami tersebut selagi tidak disahkan di Mahkamah Syariah.

IKLAN

Keempat, kalau dia meninggal sebelum sempat buat pengesahan di Mahkamah, dokumen-dokumen pernikahan pulak hilang, apa pun bahagian faraid atau harta sepencarian anda tak layak tuntut.

Tinggalkan Dia

Kelima, walaupun restu atau izin isteri pertama itu tak perlu bagi seseorang lelaki berpoligami, tapi perlu diingat, bimbang kerana kita mungkin sukar dapat kebahagiaan tanpa restu ibu bapa suami atau bimbang kerana kita menjadi penyebab sebuah rumah tangga itu runtuh.

Wallahualam.
Tahniah buat kedua pengantin. Jangan lupa buat pengesahan di Mahkamah Tinggi Syariah kalau masih belum buat pengesahan.

Baca Di Sini:

IKLAN

‘Ajak Kahwin Sebab Ikhlas Nak Tolong.’ Lelaki 24 Tahun Tak Kisah Diejek Berkahwin Dengan Ibu Tunggal Anak 5

Kashoorga : Sebelum bertindak kahwin lari itu, fikirkan dulu hati keluarga dan kesan yang bakal ditanggung kelak.

Sumber: Fahmi Ramli, Peguam Syarie Kedah, Penang, Perlis, Perak & Selangor. (Fahmi Ramli & Co)

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI