suami

Tidak dinafikan salah satu cara mudah menyebarkan dakwah adalah melalui laman sosial. Ramai pendakwah berbuat demikian termasuk juga Ustazah Asma Harun.

Beliau antara pendakwah yang gemar berkongsi ilmunya menggunakan medium laman sosial.

Dalam satu perkongsian, beliau mengingatkan kita bahawa jangan kerana dosa orang lain, kita lebih berdosa daripada dia (orang berkenaan).

Begitu juga jangan kerana kesilapan dilakukan kita, kita juga turut melakukan kesilapan berganda.

“Jangan Jadi Isteri Malang Buka Aib Suami,  Kerana Dosanya Lebih Besar Dari Dosa Suami Pemalas” – Pesan Ustazah Asma Harun
Gambar sekadar hiasan.

Memberi contoh isteri yang diuji mendapat suami tidak bertanggungjawab atau pemalas dan isteri membuka aib suami pada orang lain.

Dan dalam hal ini isteri berkenaan jadi sangat malang dan jadi lebih berdosa daripada suaminya.

Ayuh, ikuti perkongsian yang boleh dijadikan panduan.

SAHABAT SEMUA,
SEBAGAI SATU RENUNGAN PENTING..

Jangan kerana kesilapan orang lain, kita melakukan kesilapan lebih berganda.

Jangan kerana dosa orang lain, kita lebih berdosa daripada dia.

IKLAN

Jangan kerana kejahatan orang lain, kita menjadi lebih jahat daripada dia.

Contohnya,

1. Seorang isteri yang diuji dengan suami yang tidak bertanggungjawab, mungkin malas, kerja tak kerja, solat pun culas dll. Lalu si isteri lepaskan marah dengan maki hamun, membuka aib suami kepada pihak yang tidak sepatutnya, mengata menjaja mengumpat disana disini, betapa dia isteri yang malang, bahkan menanam pula kebencian anak² kepada ayahnya. Nauzubillah, si isteri bertukar menjadi lebih berdosa daripada si suami.

“Jangan Jadi Isteri Malang Buka Aib Suami,  Kerana Dosanya Lebih Besar Dari Dosa Suami Pemalas” – Pesan Ustazah Asma Harun
Gambar sekadar hiasan.

2. Melihat ada orang menulis atau update sesuatu yang salah di media sosial, lalu dimaki, dikeji, diperlekeh, di screen shot, kadang kesalahan tu tidaklah besar sangat, dan bukan melibatkan asas agama seperti menggugat aqidah. Kemudian ia makin melebar, netizen hembur komen bukan², akhirnya kemarahan dan kebencian sesama muslim berlaku. Maka pencetus viral lebih berganda salah.

3. Ada orang mengkhianati atau berkata buruk tentang dia, mungkin ada unsur tokok tambah yang nampak seperti fitnah, lalu diberi warning secara terbuka di laman sosial, sehingga di tag lagi ramai kawan², kemudian kerana marah yang membuak dibuka cerita² lama yang mengaibkan demi membuktikan bahawa si pelaku memang jahat, supaya orang lain pun boleh memulaukan. Daripada hanya dia yang putus kawan, dia mengajak beramai-ramai putus kawan. Beginilah adu domba yang berlaku hari ini secara besar²an. Nabi bersabda, “tidak masuk Syurga pengadu domba”. Nauzubillahi minzalik.

Hakikatnya…

Segala Ujian Allah yang datang dalam bentuk Musibah atau Nikmat, keduanya adalah proses menilai diri kita. Apakah respon daripada Ujian tersebut, resultnya lulus atau gagal.

IKLAN

Firman Allah SWT:

ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ

Maksudnya: Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib.

(Surah Fussilat: 34)

Firman Allah SWT :

“Dan orang-orang yang sabar kerana mengharapkan keredaan Tuhan mereka semata-mata, dan mendirikan sembahyang, serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka; dan mereka pula menolak kejahatan dengan cara yang baik; mereka itu semuanya adalah disediakan baginya balasan yang sebaik-baiknya pada hari akhirat”

IKLAN

“Iaitu Syurga yang kekal yang mereka akan memasukinya bersama-sama orang-orang yang mengerjakan amal soleh dari ibu bapa mereka dan isteri-isteri mereka serta anak-anak mereka; sedang malaikat-malaikat pula akan masuk kepada mereka dari tiap-tiap pintu; –

(Surah Ar-Ra’d : 22,23)

Sabda Nabi SAW :

عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ قَالَ جَاءَ رَجُلٌ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ لِي ذَوِي أَرْحَامٍ أَصِلُ وَيَقْطَعُونَ وَأَعْفُو وَيَظْلِمُونَ وَأُحْسِنُ وَيُسِيئُونَ أَفَأُكَافِئُهُمْ قَالَ لَا إِذًا تُتْرَكُونَ جَمِيعًا وَلَكِنْ خُذْ بِالْفَضْلِ وَصِلْهُمْ فَإِنَّهُ لَنْ يَزَالَ مَعَكَ مِنْ اللَّهِ ظَهِيرٌ مَا كُنْتَ عَلَى ذَلِكَ

Daripada Amru bin Syu’aib daripada bapanya daripada datuknya, dia berkata; Seorang laki-laki datang menemui Rasulullah SAW lalu berkata; “Wahai Rasulullah, sesungguhnya aku mempunyai sanak saudara, aku menyambung silaturahim tetapi mereka memutuskannya, aku memaafkan tetapi mereka berbuat zalim, aku berbuat baik tetapi mereka berbuat jahat, apakah aku harus membalas perbuatan mereka?” maka Baginda SAW menjawab: “Jangan engkau lakukan, dengan begitu bererti engkau tinggalkan mereka semua, tetapi ambillah kebaikannya dan sambunglah hubungan silaturahim dengan mereka, kerana sesungguhnya Allah akan sentiasa memberimu pertolongan selama engkau mampu konsisten begitu.” (Musnad Ahmad No: 6661)

“Jangan Jadi Isteri Malang Buka Aib Suami,  Kerana Dosanya Lebih Besar Dari Dosa Suami Pemalas” – Pesan Ustazah Asma Harun
Gambar sekadar hiasan.

Semoga dalam apa jua situasi kita kuat memilih untuk menjadi baik, orang baik pasti tidak pernah dirugikan Allah swt di Dunia dan Akhirat, walaupun mungkin nampak rugi dimata manusia. Hidup dan matinya sentiasa mendapat pertolongan rahmat Allah SWT.

Asma Harun

18.07.2010

#UAHSahabatDuniaAkhirat

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI