fatiya

Pernah gempar tahun lalu apabila pelakon berbakat ini mengambil keputusan untuk ‘membuang’ tudungnya disebabkan beberapa masalah terutama kerana enggan berpura-pura.

Namun hidayah Allah itu tidak pernah salah, apabila sekali lagi Fatiya Latiff diberi peluang untuk dibukakan hati kembali berhijab Ramadan lalu.

Dalam artikel di Harian Metro, Fatiya memberitahu setelah melakukan perbincangan hati ke hati dengan ibungan serta ahli keluara, membukatkan tekad untuk bertudung semula selepas lebih setahun menanggalkannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nur Fathia (@fatiyalatiff) on

“Kata ummi (ibu), sampai bila saya asyik nak pakai dan buka tudung. Kita kena ada pendirian dalam hidup. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan pula buat saya banyak luangkan masa dengan keluarga dan ada hikmahnya hingga saya buat keputusan ini.

“Sebelum ini pun saya tercari-cari pendirian sendiri. Apabila selalu bergaul dengan keluarga seperti solat Tarawih bersama, sedikit demi sedikit hidayah kembali datang,” katanya.

Fathia berkata, perasaannya berbeza sewaktu tidak bertudung di mana dia akan berasa takut, cuak dan gemuruh kerana dipandang orang.

IKLAN

“Rasanya saya terlalu ego waktu buat keputusan tanggalkan tudung dulu. Tanpa tudung, perasaan saya tak tenteram dan aman. Sekarang saya keluar pun rasa lega.

“Saya juga pernah mengikuti kelas pembinaan jati diri di sebuah lokasi atas permintaan keluarga. Memang pembelajaran yang diterapkan agak ‘azab’ dan tak ubah seperti PKP,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

with dad.

A post shared by Nur Fathia (@fatiyalatiff) on

Kini, Fathia juga mengehadkan pergerakannya dan hanya keluar rumah atas urusan penting.

IKLAN

“Saya tak terikut-ikut perangai macam dulu. Takkanlah pada usia begini nak terikut-ikut lagi. Saya juga sebenarnya tiada kawan rapat, tapi artis senior seperti Che Ta memang banyak bagi sokongan moral terhadap saya.

“Saya sekarang terapkan prinsip sebagai orang Islam memang kena pakai tudung. Tak pakai tudung itu salah. Mesti kena faham itu dan saya akan kuatkan diri,” katanya.

Mengulas sekiranya imej ini dikatakan sebagai strateginya yang menjual tudung, Fathia berkata, kata-kata ini sering didengarinya.

“Yang sebenarnya ketika jual tudung sebelum ini pun saya memang tak bertudung. Saya setuju perniagaan ini antara faktor yang buka hati saya kembali bertudung.

IKLAN

“Sampai bila nak macam dulu sahaja. Dulu saya terburu-buru buat keputusan tanggalkan tudung. Saya nak lawan benda yang betul. Saya akhirnya sedar saya wanita Islam, kena pakai tudung. Saya terfikir pada usia sekarang kenapa nak lawan cakap keluarga. Dulu lainlah kerana mungkin saya masih muda,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nur Fathia (@fatiyalatiff) on

Meninjau di laman Instagramnya, tiada lagi gambar pelakon ini tidak bertudung. Dia sudah membuang semua fotonya yang tidak berhijab beberapa tahun lalu. Kita doakan semoga Fatiya kekal dan istiqamah dengan penghijrahan kali kedua ini.

Artikel Berkaitan: Lepas Beberapa Hari Berhijab, Kilafairy Padam Semua Foto ‘Free Hair” Di Laman Instagramnya

Kashoorga: Bagi yang bertudung, boleh layari sini untuk melengkapi penampilan.

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI