Dalam kehidupan manusia, kita disarankan  berpegang teguh pada Al-Quran dan sunnah Nabi yang ditinggalkan. Dalam satu hadis Nabi:

تَركْتُ فِيْكُمْ أَمْرَيْنِ، لَنْ تَضِلُّوْا مَا تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا: كِتَابَ اللَّهِ، وَسُنَّةَ نَبِيِّهِ

Maksudnya: “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara dan kamu tidak akan sesat selagimana kamu berpegang dengannya iaitu kitab Allah (al-Qur’an) dan sunnah Nabi-Nya (Sunnah Nabi SAW).” (Hadis Riwayat Imam Malik)

Begitu juga dinyatakan dalam surah An-Nisa ayat 136:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللَّـهِ وَرَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي نَزَّلَ عَلَىٰ رَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي أَنزَلَ مِن قَبْلُ

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Tetapkanlah iman kamu kepada Allah dan Rasul-Nya dan kepada kitab al-Qur’an yang telah diturunkan kepada Rasul-Nya (Muhammad, SAW) dan juga kepada kitab-kitab suci yang telah diturunkan dahulu sebelum daripada itu.” [al-Nisa’:136]

IKLAN

Tidak hairanlah sempena hari kemerdekaan yang bakal disambut esok orang ramai diajak menghayati surah Al-Mulk yang akan bergema serentak di seluruh negara sebentar lagi menerusi Malaysia#Quran Hour.

Menjadi  jenama terkenal yang berjaya mempromosikan budaya membaca al-Quran dalam umat Islam daripada pelbagai lapisan masyarakat, rentas budaya dan negara membudayakan al-Quran dilihat dapat  menyatu padukan seluruh umat ummah.

Ketua Pegawai Eksekutif WUIF Marhaini Yusoff berkata Surah Al-Mulk yang bermaksud kerajaan, menjadi surah pilihan bagi #QuranHour pada tahun ini, dalam membina kerangka fikir dan karakter orang berjaya di dunia dan akhirat.

“Surah ini mengandungi tiga motivasi diri, enam pertanyaan dan enam jawapan, yang boleh dijadikan panduan untuk mewujudkan keharmonian sejagat di Malaysia dan peringkat global,” katanya.

IKLAN

Katanya lagi,  Malaysia #QuranHour mengajak orang ramai untuk membaca dan mendalami tujuh formula kejayaan dari surah Musabbihat dan tiga motivasi dari surah Al-Mulk untuk difahami dan diamal bersama di lokasi masing-masing.

Insya-Allah bermula jam 12 tengah bersiaran langsung dari TV AlHijrah.

Saksikan juga di semua platform digital :

IKLAN

Quran Hour : https://www.facebook.com/WorldQuranHour
Sinar Harian : https://www.facebook.com/SinarHarian
TV Alhijrah: https://www.facebook.com/tvalhijrah

Malaysia #QuranHour
Formula Negara Malaysia Berbudi dan Penyayang. Doakan keluarga Malaysia.

Surah Al-Mulk Bakal  Bergema Serentak Di Seluruh Negara Dalam Malaysia #QuranHour

 

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI