Taraf ibu saudara lebih tinggi dari ibu mentua. ‘Tak bermakna bila berkahwin, abaikan ibu mentua.’ Sebaliknya secara hukumnya taraf ibu saudara adalah lebih tinggi dari ibu mentua kerana mereka adalah darah daging kita.

Namun jika ditenung-tenung tak semua daripada kita rapat dengan ibu saudara apatah lagi apabila semakin dewasa dan berkahwin serta memiliki keluarga sendiri. Seolah-olah hubungan dengan ibu saudara terputus atau kurang rapat.

Artikel Berkaitan: Anak Bacakan Talkin Penuh Perasaan Sayu, Hadiah Terakhir Buat Ibu Kandung Yang Melahir & Membesarkannya

Taraf Ibu Saudara

Sebaiknya layanilah ibu saudara seperti ibu kita sendiri kerana jika ibu kita tiada lagi, pada merekalah kita meluah rasa hati. Sesungguhnya ibu saudara tiada galang gantinya seperti mak ayah kita juga.

Seperti mana menerusi perkongsian video TikTok oleh Ustaz Badli Shah, dia menyarankan supaya setiap daripada kita menjaga hubungan dengan ibu saudara yang seakan dilupakan.

@lenggangbistro Assalammualaikum salam jumaat penghulu segala Hari, Hukum Mak saudara dengan Mak Mentua #fyp#fypdongggggggg #viral ♬ bunyi asal – arijalbiz

IKLAN

Lebih Tinggi Dari Ibu Mentua

Namun begitu, ia tidak bermaksud bila berkahwin, kita kena buang atau abaikan ibu mentua. Tetapi perlu diingat taraf ibu saudara itu lebih tinggi daripada mentua, hanya dia seorang dunia akhirat.

Di antara ibu saudara dan juga ibu mentua, siapa yang lebih penting untuk jaga hubungan. Inilah ulasan yang diberikan oleh Ustaz Badli Shah.

Tak Bermakna Bila Berkahwin

Kalau dibincangkan hukum, ibu saudara dengan ibu mentua, mana lebih penting untuk jaga hubungan. Sudah tentulah ibu saudara.

Ini disebabkan oleh ibu saudara adalah adik beradik kepada ibu dan bapa kita. Sudah tentulah anak saudara boleh bersalam dengan mak saudara.

IKLAN

Baca Juga Di Sini:

Membesar Sihat Dalam Kasih Sayang Ibu Saudara, Shuib Pilih Biras Jadi Penjaga Ayash

Mahasiswa Meninggal Dalam Pelukan Ibu, Tewas Ketika Pertahankan Dari Serangan Pencuri

IKLAN

Abaikan Ibu Mentua

Tapi berapa ramai anak saudara yang rapat dan baik dengan mak saudara.

Kedudukan ibu saudara atau tarafnya tak boleh menandingi dengan ibu mentua kerana ibu mentua boleh dicari bila seseorang berkahwin lain, dapatlah mak mentua baru. Tetapi ibu saudara, hanya dia seorang yang kita ada. Tiada galang gantinya kerana mereka adalah adik beradik mak dan ayah kita.

Kashoorga : Tiada siapa yang lebih tinggi, paling penting adalah jagalah hubungan sesama kita.

Sumber: Tiktok @lenggangbistro

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI