Mempunyai anak yang bertanggungjawab pastinya membahagiakan hati si ibu yang melahirkan dan membesarkan. Malah dalam surah Al-Isra ayat 23 anak dituntu berbuat baik dengan kedua ibu bapa semasa masih hidup dengan tidak meninggikan suara di hadapan mereka.

وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا

Maksudnya: “Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya kamu tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang daripada keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah kamu berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha”, dan janganlah kamu menengking (menyergah) mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).”

Manakala dalam satu hadis dinyatakan anak-anak harus membantu ibu bapa dari sudut kemampuan yang mampu. Sabda Nabi Muhammad SAW:-

إِنَّ أَطْيَبَ مَا أَكَلَ الرَّجُلُ مِنْ كَسْبِهِ، وَإِنَّ وَلَدَ الرَّجُلِ مِنْ كَسْبِهِ

IKLAN

Maksudnya: “Sesungguhnya sebaik-baik apa yang dimakan oleh seseorang adalah berasal daripada usahanya dan sesungguhnya anak seseorang adalah berasal daripada usahanya.” [Riwayat al-Nasa’ie (4449)]

Ternyata perkongsian dari blog Kelantanese mengenai usaha seorang remaja baru habis SPM secara berdikit-dikit mengundang sebak netizen. Ini kerana dia menyimpannya sedikit demi sedikit termasuk melakukan kerja mencuci penyaman udara bagi membahagiakan hati ibunya.
Seorang remaja lelaki yang baru habis SPM datang ke kedai emas milik rakan saya di Shah Alam.

Kata remaja tersebut, "Untie, saya nak beli cincin saiz ** . Duit saya ada RM500. Boleh tak untie tolong pilih cincin yang sesuai?"

IKLAN

"Adik nak beli cincin untuk siapa? Untuk girlfriend ke?" Tanya kawan saya.

"Bukan untie. Saya nak beli cincin hadiah untuk mak saya sebab hari ni hari jadi mak," balas remaja itu bersemangat. Hati kawan saya mula tersentuh.

"Maaf untie nak tanya, mana adik dapat duit RM500 ni?"
"Saya sekolah biasa-biasa saja untie. Sambil-sambil sekolah saya ambil upah servis aircond. Duit upah itulah yang saya simpan untuk beli hadiah kat mak. Dah lama saya pasang niat nak hadiahkan emas kat mak. Sekarang baru cukup duit yang saya kumpul ni," balas remaja itu jujur.

IKLAN

"Kalau macam tu adik beli cincin belah rotan ni. Harga dalam RM300. Masih ada sedikit baki duit untuk adi guna," cadang kawan saya kerana dia melihat beg duit remaja itu kosong selepas dia mengeluarkan wang RM500 tersebut.

"Tak apa untie. Saya nak guna semua duit ni untuk beli cincin mak. Saya nak beli yang elok. Saya nak gembirakan mak."

Kata kawan saya, sampai setakat itu perbualan mereka air mata kawan saya itu sudah tidak mampu ditahan lagi. Puas dia sembunyikan rasa sebak itu tetapi akhirnya air mata kawan saya tumpah juga melihat keikhlasan anak ini demi ibunya.

Akhirnya, pada harga 'lebih-lebih kurang' kawan saya tunjukkan cincin daun keladi. Terus remaja tersebut bersetuju dan membayar harganya lalu pulang dengan senyuman yang lebar.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI