Setiap dari kita pasti menyimpul impian dipilih menunaikan haji. Sentiasalah berdoa dan memohon kepada Allah S.W.T. agar kita senantiasa diberi kemudahan dalam menunaikan rukun Islam yang terakhir itu. Di dalam surah Al-Baqarah ayat 128 ada dinyatakan doa ini.

“Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadah haji kami, dan terimalah taubat kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.”

Atau bacalah doa ini.

اَللَّهُمَّ الرْزُقْنَا زِيَارَةَ بَيْتِكَ اَلْمُعَظَّمْ وَرَسُوْلِكَ اَلْمُكَرَّمْ فِى هَذَا الْعَامْ وَفِى كُلِّ عَامْ بِاَحْسَنِالْحَالْ

Ertinya:-

“Ya Allah, berilah kurniaan-Mu untuk mengunjungi rumah-Mu yang agung dan Rasul-Mu yang mulia, di tahun ini dan setiap tahun, dengan keadaan sebaik-baiknya.”

IKLAN

Satu perkongsian mengenai kisah seorang jemaah haji dari Pakitan yang tersebar di media sosial semalam cukup menyayat hati. Ia bukan kes baru yang ditularkan kerana kematiannya terjadi pada tahun 26 Ogos 2018 namun ia boleh dijadikan tauladan dalam hidup kita semua.

Ini kerana dirinya tekad dapat jejakkan kaki ke tanah suci dan bila sampai di bumi baroqah ini, Allah letak kemuliaan apabila meninggal dunia dalam keadaan ihram.

Ini perkongsiannya.

IKLAN

SubahanAllah.

Gambar seorang warga Jemaah Haji yang berasal dari Pakistan yang telah tersebar di social media dikatakan sedang terbaring. Yang sebenarnya, jemaah ini bukannya terbaring atau berehat tetapi beliau meninggal dunia di Tanah Haram di dalam Ihram!!! Allahuakbar. Cerita jemaah haji pakistan ini sangat menarik dan boleh di jadikan tauladan.

Untuk pengetahuan umum, beliau telah menyimpan duit untuk menunaikan haji selama 43 tahun!!! 43 tahun bukan lah satu masa yang pendek yaa. Kalau kitalah pasti dah putus asa menunggu tetapi jemaah ini tidak pernah berputus asa menunggu selama 43 tahun untuk menunaikan Haji.

IKLAN

Apa yang menariknya beliau telah menjual tanahnya di Pakistan untuk menunaikan Haji!!! Cerita ini terbongkar apabila jemaah ini tidak mempunyai duit yang cukup menunaikan Haji. Beliau mempunyai tanah di tempat tinggalnya dan kemudian dijual kepada rakannya dan beliau berkerja mengusahakan tanah tersebut untuk menyimpan duit untuk haji beliau.

Walaupun masa sudah berlalu dan perjuangan selama 43 tahun dalam hidup beliau, jemaah bertuah ini akhirnya mempunyai simpanan yang cukup untuk menunaikan Haji. Dan akhirnya setelah selesai menunaikan Haji, beliau terbaring rehat dan rohnya pergi meninggalkan dunia untuk kembali kepada penciptaNya.

Alhamdulillah kematian yang di tunggu tunggu ini adalah permintaannya sendiri yang iaitu mahu meninggal dunia di dalam Ihram.

Semoga Allah SWT meletakkan beliau setinggi tinggi darjat di dalam Syurga kelak. Ya Allah supaya kelak aku juga mati di dalam Ihramku sendiri.
Sumber: FB Afiz Ayub Foundation

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI