‘Elak berdua-duaan, apatah lagi bersentuhan.’ Mentua tiri tak sama dengan mentua kandung kerana mentua tiri tiada ikatan dengan suami atau isteri kita.

Oleh hal yang demikian, batas aurat dengan mentua tiri adalah sama seperti dengan yang bukan mahram kita kerana mentua kandung tak sama dengan mentua tiri.

Ikuti perkongsian Husna Ghani ini dan hadam baik-baik batasan di antara menantu dan mentua tiri.

Artikel Berkaitan:

Taraf Ibu Saudara Lebih Tinggi Dari Ibu Mentua. ‘Tak Bermakna Bila Berkahwin, Abaikan Ibu Mentua.’

Elak Berdua-duaan

Boleh ke tak iya kita nak salam dengan mentua tiri, sama ke kedudukan mentua kandung dengan mentua tiri ini.

Kalau bapa mentua kandung, maksudnya bapa kandung suami kita statusnya sudah tentu sama macam ayah kita sendiri.

IKLAN

Tak pakai tudung pun tidak menjadi masalah, hendak bersalaman pun dibenarkan dan sentuh pun tak batal wuduk kerana sudah jadi mahram kita.

Apatah Lagi Bersentuhan

Sebaliknya, kalau mentua tiri, dia tidak sama kerana mentua tiri tidak mempunyai ikatan mahram dengan kita bahkan bapa tiri (suami) tu dikira lelaki ajnabi.

Oleh hal demikian, sebaiknya kita perlu menjaga batas aurat serta kena tutup ‘full’ macam biasa. Berdua-dua pun kita kena elakkan apatah lagi nak bersentuhan.

Mentua Tiri Tak Sama

Sebagai contoh, hendak bersalaman time raya atau hendak peluk dan sebagainya itu, tak boleh iya.

IKLAN

Sebaliknya kalau dengan mertua kandung, sah saja akad kita sebagai menantu, hukumnya jadi haram berkahwin dengan mentua kandung itu sampai bila-bila.

Sekalipun kita ni sudah bercerai ataupun pasangan kita meninggal sebab menantu dan mentua ini adalah haram muabad tapi kalau dengan mentua tiri.

Dengan Mentua Kandung

Dalam kitab Mughni al-Muhtaj, karangan Syeikh Khatib Asharbini ada menyebut,

‘Kalau suami itu meninggal, tidak jadi kesalahan pun untuk isteri dia berkahwin dengan bapa tiri (suami) sebab kedudukan menantu tiri ini dia tak sama dengan menantu kandung.’

IKLAN

Baca Di Sini:

‘Emak Terkencing Di Katil, Menantu Minta Mentua Cuci Sendiri.’ Iktibar Buat Lelaki Pilih Calon Isteri

Kashoorga : Ingat ya mentua kandung tak sama dengan mentua tiri.

Sumber: Instagram Husna Ghani

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!