Islam menganjurkan untuk segera bernikah bagi yang sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab. Dari pernikahan akan lahirlah zuriat keturunan. Dan kita turut dianjur untuk memilih pasangan yang baik seperti dianjur Islam.

Malah lelaki juga dianjurkan memilih wanita berdasarkan empat kriteria seperti diriwayat dalam hadis oleh Abu Hurairah r.a: Dari Nabi saw. beliau bersabda: “Wanita itu dinikahi karena empat perkara; kerana harta bendanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka pilihlah wanita yang beragama, maka kamu akan beruntung.” (Shahih Muslim No.2661)

Namun tidak semua wanita yang dipilih memiliki empat kriteria dinyatakan di atas malah ada sifat dan hobi mereka jelas amat menakutkan bagi lelaki. Ada dinyatakan dalam lima perkara ini?

Suka Berbohong setiap waktu

Islam sangat membenci perbuatan bohong. Ini kerana berbohong adalah “jalan”kita melakukan dosa lebih besar. Awalnya mungkin berbohong sedikit sahaja tapi lama kelamaan menjadi kebiasaan buat dirinya. Apabila seorang wanita suka berbohong, hubungan suami isteri tidak akan terjalin dengan baik kerana tidak ada sikap keterbukaan antara satu sama lain. Bahkan berbohon akan menimbulkan adu domba antara suami dan isteri. Inilah wanita yang haram dinikahi.

Sering berpoya-poya dan suka berpesta

IKLAN

Ketika memilih pasangan, seharusnya lelaki harus meletakkan aspek ini antara ke hadapan. Seorang wanita yang suka berpoya-poya dan berpesta akan “mengabaikan”tanggungjawab pada keluarga. Dirinya biasa lebih suka berkumpul dengan kawan-kawannya. Malah dia akan mengabaikan pekerjaan biasa seorang isteri lakukan. Hal ini bertentangan dengan ajaran islam yang mengharuskan seorang wanita untuk mengurus rumahtangga sebagai ibu atau isteri. Jangan sampai salah memilih wanita dan perkahwinan tidak mampu bertahan lama.

Berlaku curang

Setiap orang inginkan pasangan yang setia. Hati seseorang akan sangat terluka jika tahu pasangannya melakukan khianat menjalin hubungan dengan orang lain. Sebagai pasangan suami isteri, seharusnya kita saling menjagaa komitmen ini agar hubungan dapat terjalin secara harmonis. Apabila salah seorang curang, hubungan perkahwinan tidak akan harmonis bahkan boleh mengakibatkan perceraian. Kebiasaan berbohong juga akan dijadikan satu senjata untuk menutupi kesalahan ini. Islam melarang seseorang yang sudah menikah untuk curang dan inilah sebab wanita sebegini tidak harus dinikahi.

IKLAN

Ganas dan suka membuli

Baik lelaki mahu pun wanita, tidak boleh sama sekali melakukan kekerasan fizikal atau secara psikologis kepada orang lain. Namun jika wanita bertindak ganas dan suka membuli, tidak mustahil ia mampu melakukan perbuatan ini kepada suami dan anak-anaknya nanti.Oleh itu, hindarilah wanita yang tidak boleh dinikahi ini kerana hubungan pernikahan tak akan bertahan lama kerana akan dicemari dengan kekerasan fizikal dan psikologi.

Suka menghabiskan wang dan materialistik

IKLAN

Sekali pun wang bukan segalanya, tapi wang juga penting dalam kehidupan. Sebahagian besar wanita bersedia menikahi lelaki kerana harta dimilikinya. Namun lelaki harus lebih berhati-hati dalam memilih wanita begini. Jangan sampai terjebak pada wanita yang materialistik. Wanita seperti ini biasanya hanya menginginkan harta suami. Apabila ekonomi suami mulai tergugat, tiada jaminan dirinya akan setia pada perkahwinan begini. Wanita jenis ini biasanya mencintai pasangannya kerana harta dan tidak pada ikatan yang tulus. Sumber :Islam Pos 

 

 

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI