Persediaan awal dan rapi dalam merencanakan majlis perkahwinan buat pasangan merupakan perkara penting yang perlu dititikberatkan sebelum majlis berlangsung.  Ramai bakal pengantin lebih mengutamakan persiapan perkahwinan berbanding persiapan dalaman.

Sepatutnya persiapan pertama dan paling utama bagi sesiapa pun yang akan berkahwin ialah niat. Adanya di dalam hati. Ia berkait rapat dengan motif dan tujuan. Dalam bahasa umum, niat ini sering disamakan dengan komitmen.

Persiapan Terpenting Sebelum Berkahwin, Ini Yang Paling Sering Diabaikan

Niat yang betul banyak mempengaruhi sesebuah rumah tangga. Dalam kehidupan kita sebagai Muslim, niat berkahwin harus ‘ditujukan’ kepada Allah Ta’ala dan Rasulullah yang mulia. Berkahwin merupakan perintah Allah Ta’ala di dalam Al-Quran. Berkahwin juga adalah sunnah Nabi Muhammad yang mulia.

TAK SEMUDAH SEPERTI YANG DIUCAP

Bahkan ditegaskan oleh Nabi Muhammad SAW, siapa yang menolak sunnahku (termasuk berkahwin), ia bukan termasuk umatku. Jika bukan umatnya, kepada siapa lagi akan meminta syafa’at di hari akhirat kelak?

IKLAN

Menyatakan ‘berkahwin kerana Allah dan RasulNya memang amat mudah. Tapi tidak demikian dengan melakukannya. Ia bukanlah semudah seperti mengungkapkan kata-kata.

Jika anda berkahwin kerana Allah Ta’ala maka semuanya akan mudah. Ini kerana tiada satu pun aturanNya yang menzalimi manusia. Semua aturan yang disyari’atkanNya, pasti akan melahirkan kebaikan yang berlipat-ganda, melebihi dari yang kita harapkan.

Jika anda berkahwin kerana Allah, maka alasan-alasan duniawi tidak lagi menjadi keutamaan. Berkahwin bukan kerana soal harta, rupa, dan sejenisnya. Tetapi tentang ibadah yang muaranya adalah kedekatan seorang hamba kepada Allah Ta’ala hingga bermuara kepada syurga dan pertemuan denganNya.

IKLAN

BUKAKAN PINTU HATI

Jika berkahwin kerana Allah, segala urusan dipermudahkan. Ini kerana semua aturanNya mudah kerana Dia Maha Memudahkan. Jika berkahwin kerana Allah kemudian banyak rintangan yang ‘menghiasi’ di sepanjang perjalanan perkahwinan-sebelum atau setelah akad nikah maka hal itu hanya akan menjadikan anda semakin kuat dan terus mempertahankan perkahwinan yang dibina.

Persiapan Terpenting Sebelum Berkahwin, Ini Yang Paling Sering Diabaikan

IKLAN

Memang tidak mudah berkahwin kerana Allah apatah lagi jika seseorang itu belum terbiasa atau baru berjinak-jinak untuk taat kepada perintah Allah. Apa yang boleh dilakukan ialah bukakan pintu hati sepenuhnya untuk mengikuti segala perintah Allah dan sunnah Nabi. Dengan cara ini perkahwinan itu akan menjadi mudah untuk dijalani.

Agak merugikan jika persiapan ini diabaikan kerana ia menjadi penentu kebahagiaan sesebuah rumah tangga. Moga niat berkahwin ini menjadikan rumah tangga yang dibina mendapat rahmat dan barakah daripada Allah SWT.

VIDEO KASHOORGA:

https://www.youtube.com/watch?v=BObtDunpLc0

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI