Dalam hidup manusia, ada lapan jenis rezeki dari Allah dan Al-Quran menyebutnya di dalam beberapa surah.

Antara lapan jenis rezeki dari Allah ialah rezeki yang telah dijamin iaitu “Tidak ada satu makhluk melata pun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin ALLAH rezekinya.”
(Surah Hud : 6).

Begitu juga Rezeki Kerana Usaha (surah An-Najm:39), ketiganya Rezeki Kerana Bersyukur (surah Ibrahim:7), keempat, Rezeki Tak Terduga (surah Al-Thalaq : 2:3), Rezeki Kerana Istigfar ( surah Nuh:10:11), Rezeki Kerana Bernikah (Surah An-Nur:32), Rezeki Kerana Anak (Surah Al-Israa’ :31 dan terakhir Rezeki Kerana Suka Bersedekah iaitu “Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada ALLAH, pinjaman yang baik (infak & sedekah), maka ALLAH akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipatan yang banyak.” (Surah Al-Baqarah : 245).

Jika dilihat banjir yang melanda negara penghujung tahun lalu, banyak kemusnahan harta benda selain kerugian yang bukan sedikit ditanggung oleh a mereka yang diuji bencana alam ini.

Namun di sebalik musibah, ada rezeki orang lain kerana menerima bantuan-bantuan tidak terduga dan semuanya itu sudah ditentukan oleh Allah taala. Umpamanya Abang Viva atau Azuan Omar yang rezekinya melimpah ruah hanya kerana keikhlasan membantu mangsa banjir dengan berbekalkan RM50 sahaja.

IKLAN

Baru saja menerima sebiji motosikal berkuasa tinggi berharga RM30,000 dan masih menunggu kereta pacuan empat rodanya yang belum diterima, inilah rezeki tidak terduga berlaku dalam kehidupan manusia.

Allah itu bersifat pengasih dan penyayang dan akan menggerakkan hati manusia lain untuk membantu mereka dilanda kesusahan.

Sama seperti Abang Viva, rezeki juga sudah tertulis kepada Nuarjan Sulaiman apabila menerima sebiji kereta dihadiahkan oleh Carsome.

IKLAN

Kisahnya pernah menjadi viral kerana kereta perodua Bezza yang baru dibelinya tiga bulan hasil simpanan selama 8 tahun termasuklah menggunakan wang KWSP telah dihanyutkan air banjir dalam kejadian 22 Disember lalu di Kampung Sungai Lui Batu 19, Hulu Langat dan keretanya diisytiharkan sebagai total lost. Namun apa yang membuatkan ramai kagum dengan kecekalan dirinya, walau dilanda musibah, dirinya masih mampu mengukirkan senyuman dan tidak berkeluh kesah.

Dan dua hari lalu rezeki sudah tertulis buatnya apabila menerima sebuah kereta terpakai jenis Saga dari Carsome seperti dikongsikan oleh Tik Tok @Selangortv.

Mengakui gembira dengan hadiah tak terduga ini, Nuarjan megucapkan terima kasih kepada Carsome sebab sudi memberinya sebuah kereta untuk kegunaan seisi keluarga.

IKLAN

“Ini rezeki anak-anak untuk kegunaan kami sekeluarga,” katanya sambil menyambung anak-anak belum tahu tentang hadiah diterimanya itu (ketika temuramah).

Katanya lagi, anak-anak asyik tanya mana kereta abah (sudah total lost).Mengakui seakan tidak percaya dengan hadiah diterimanya ini, Nuarjan mengucapkan ribuan terima kasih.

“Rasa terharu bercampur sedih asbab doa dari rakyat Malaysia, akhirnya dirinya menerima rezeki ini dan boleh digunakan untuk kegunaan keluarga,” katanya mengakhiri temuramah.

https://www.tiktok.com/@selangortv/video/7052240145558408475?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id6973624686812366338

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI