Allah Maha Adil, biarpun mak ayahnya bekerja sebagai tukang bersih sampah namun Allah hadirkan anak-anak yang bijak pandai.

‘Alhamdulillah Allah makbulkan doa.’ Ingin ubah nasib keluarga, anak tukang bersih sampah sambung belajar di Perancis. Rezeki tak pernah salah alamat.

Berkat kesungguhan dan tekadnya yang tinggi bagi mengubah nasib dan taraf keluarga, pelajar ini berjaya membuktikan kejayaannya apabila ditawarkan menyambung pengajian di luar negara.

Artikel Berkaitan:

Besarnya Kuasa Allah, Temukan Faizal Ismail Dengan 3 Insan Ini Yang Buka Jalan Untuknya Sambung Belajar Di UK

Alhamdulillah Allah Makbulkan Doa

Walaupun pernah diejek ibu bapanya bekerja sebagai tukang bersih sampah, namun bukan penghalang kepada seorang pemuda untuk membuktikan dia mampu berjaya dan belajar di luar negara.

Menurut Jeffry Rais Jamaludin, 21, kata-kata menyakitkan itu dijadikan pembakar semangat untuk dia lebih gigih belajar sebelum berjaya ditawarkan ke di tingkatan empat Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Terendak dan memperoleh keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2019.

Malah menurutnya, hasil titik peluh ibunya Aisah Iberahim, 49, yang bekerja sebagai tukang pembersihan di pejabat SWM Environment Melaka dan bapanya Jamaludin Kamis, 59, pula pemandu lori, dia berjaya menyambung pengajian dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia di Perancis.

IKLAN

Ingin Ubah Nasib Keluarga

“Disebabkan kehidupan keluarga yang sederhana, saya nak buktikan kepada mereka yang pernah ejek saya sebelum ini bahawa saya juga boleh berjaya.

“Alhamdulillah ALLAH SWT makbulkan, dan sekarang saya berada di tahun kedua pengajian dan berharap berpeluang menyambung pengajian di peringkat lebih tinggi serta bekerja di luar negara,” katanya.

Sementara itu, jelas ibunya, Aisah, pada mulanya dia bimbang untuk membenarkan anak ketiga dari empat beradik itu melanjutkan pengajian di luar negara kerana sering diberitahu situasi Islamfobia di Perancis.

Anak Tukang Bersih Sampah Sambung Belajar Di Perancis

Bagaimanapun, dia yakin Jeffry yang mesra dipanggil Jef mampu menghadapinya kerana dia seorang anak yang berdikari.

IKLAN

Katanya, selain Jef dia juga perlu memberikan wang belanja kepada anak keduanya yang sebelum ini menyambung pengajian di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Skudai, Johor.

“Mula tak percaya anak akan belajar di luar negara, tapi saya bangga kerana dia nak bantu tingkatkan taraf kehidupan kami sekeluarga.

“Apa yang penting jangan pilih kasih dan setiap anak ada kelebihan masing-masing,” katanya.

IKLAN

Baca Di Sini:

Wanita Ini Sebak Bukan Je Dapat Duit Nafkah, Tapi Surat Cinta Dari Suami Pesan Belajar Bersungguh-Sungguh

Kashoorga: Allah Maha Adil, biarpun mak ayahnya bekerja sebagai tukang bersih sampah namun Allah hadirkan anak-anak yang bijak pandai.

Sumber: Sinar Harian

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI