Ramai beranggapan media sosial hari ini adalah medium utama untuk berjaya. Ini kerana melalui perkongsian gambar dan kisah-kisah menarik, kita mampu mengumpul pengikut yang ramai sekaligus diiktiraf sebagai “orang dikenali” dan mampu buat duit melalui marketing dilakukan.

Namun di sebalik keterujaan berkongsi di media sosial, ada sesuatu harus kita ingat agar tidak menjadi PELOPOR KEPADA DOSA melalui apa yang kita kongsikan.

Hal ini disebut sebagai dosa jariyah.

Apakah dosa jariyah? Dosa jariyah merupakan segala bentuk perbuatan yang melanggar hukum, aturan, dan syariat yang telah Allah Subhanahu wa ta’ala dan Rasul-Nya tetapkan untuk seluruh manusia dengan kecenderungan untuk tidak melakukannya. Dialah orang yang mempelopori, mencetuskan kepada perbuatan maksiat atau dosa.

Allah Subhanahu wa ta’ala berfirman:

إِنَّا نَحْنُ نُحْيِي الْمَوْتَى وَنَكْتُبُ مَا قَدَّمُوا وَآثَارَهُمْ وَكُلَّ شَيْءٍ أَحْصَيْنَاهُ فِي إِمَامٍ مُبِينٍ

IKLAN

“Sesungguhnya Kami menghidupkan orang-orang mati dan Kami menuliskan apa yang telah mereka kerjakan dan bekas-bekas yang mereka tinggalkan. Dan segala sesuatu Kami kumpulkan dalam kitab Induk yang nyata (Lauh Mahfuzh).” (QS Yasin: 12)

Dosa jariyah ini cukup ditakuti manusia kerana ia akan terus mengalir, sekalipun orang tersebut sudah meninggal dunia. Hal itu lantaran dosa jariyah akan tetap ditulis sebagai catatan dosa kepada orang tersebut sekalipun dia tidak lagi mengerjakan perbuatan maksiatnya.

Kerana itulah, kita diingatkan betapa bahayanya dosa jariyah ini. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassallam mengingatkan umatnya agar berhati-hati dengan apa yang dikongsi atau dicetuskan dan jangan sampai terjebak melakukan dosa yang satu ini.

IKLAN

Di antara sumber dosa jariyah yang dinyatakan oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, adalah perbuatan mencetuskan maksiat kepada masyarakat.

Di antara dosa-dosa jariyah tersebut adalah menyebarkan maklumat yang menyesatkan, menghairahkan yang menyesatkan kepada masyarakat.

Mempelopori perbuatan maksiat

IKLAN

Memelopori dalam erti katanya, menjadi orang pertama melakukan perbuatan maksiat di hadapan orang lain dan kemudian hal itu diikuti oleh ramai orang. Meskipun dirinya tidak mengajak orang lain mengikut perbuatannya itu.

Dalam hadis dari Jarir bin Abdillah radhiyallahu anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassallam bersabda:

مَنْ سَنَّ فِي الْإِسْلَامِ سُنَّةً سَيِّئَةً، كَانَ عَلَيْهِ وِزْرُهَا وَوِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا مِنْ بَعْدِهِ، مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أَوْزَارِهِمْ شَيْء

“Siapa yang mempelopori satu kebiasaan yang buruk dalam Islam, maka dia mendapatkan dosa keburukan itu, dan dosa setiap orang yang melakukan keburukan itu kerana keburukan dilakukannya, tanpa dikurangi sedikitpun dosa mereka.” (HR Muslim)

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI