Nikah kena ikut syariat, perlu dihebahkan. ‘Bila kahwin senyap-senyap, mengandung terus nak gugur.’ Oleh itu, Islam menggalakkan umatnya menghebahkan pernikahan agar tidak timbul salah faham.

Bila berkahwin senyap-senyap tanpa pengetahuan keluarga dan isteri pertama memang bakal menimbulkan pelbagai masalah di kemudian hari, tak kiralah lambat atau cepat.

Ikuti perkongsian Peguam Syarie, Puan Suzana Ghazali ini dan hadam baik-baik apa yang disampaikan.

Artikel Berkaitan:

Suami Nikah Kali Ketiga Saat Isteri Kedua Sarat Hamil, ‘Isteri-Isteri’ Sporting Siap Bergambar Atas Pelamin

Nikah Kena Ikut Syariat

Cerita dalam sesi bersemuka fizikal yang pertama (pada Jumaat) selepas dibeku sejak awal Mac. Pertemuan bersama sepasang suami isteri yang baru berkahwin pada November 2022 di Thailand.

Awal sesi…

Perlu Dihebahkan

Isteri: Kami kenal 3 bulan saja kemudian kahwin. Saya mengaku saya yang ajak dia kahwin sebab sepanjang kenal dia, kami selalu jumpa dalam 2 atau 3 kali seminggu.

Dia pernah hendak pegang tangan saya masa berjalan tapi hendak guna sarung tanganlah. Cuma masa itu tak ada glove, jadi tak pegang. Masa itulah saya terfikir tak boleh terus macam ini.

IKLAN

Jadi saya ajak dia kahwin. Tapi lepas kawin, nak jumpa sekali seminggu pun susah…

Bila Kahwin Senyap-Senyap

Penghujung sesi:
Suami: Tak boleh ke kita stick pada perjanjian sebelum ni?
Isteri: So you nak I gugurkan kandungan ini?
Saya: “Macam inilah, akak sudah dengar semua. Sebelum akak bagi cadangan, akak kena beritahu dulu satu perkara penting, kehendak korang berdua masa nak nikah sudah salah.

Perkahwinan tak boleh dirahsiakan!! Z, akak faham sebab awak sudah ada isteri. Awak pula J, sebab family tak terima poligami tapi bila hanya korang saja yang tahu hubungan korang, memang payah hendak bertindak. Itu yang lebih jadi masalah sebab masing-masing terikat.

Sebab itu ikut syariat, nikah tu mesti dihebahkan, dalam hadis disebut buat majlis walau seekor anak kambing dan zaman media sosial sekarang ini, share je kat Facebook (FB) or Instagram (IG).

Akak yakin sebab itu jugalah, macam yang korang sendiri cerita, sudah buat macam-macam protection tapi Allah izin juga pregnant.

IKLAN

6 bulan kawin, baru 4 atau 5 kali saja bersama macam yang kamu berdua cakap kan tapi Allah izin J hamil. Berapa ramai pasangan lain yang cuba berpuluh kali tak juga berjaya?

Baca Di Sini:

Sah Atau Tak Pernikahan Guna Jurunikah Tak Bertauliah? Jangan Kemaruk Nikah Hingga Lupa Nasab Anak Bakal Lahir

Mengandung Terus Nak Gugur

Sebab Allah hendak kalian berdua ambil teladan, hendak awak Z sebagai suami, mesti iktiraf isteri awak selayaknya ikut syariat. Sebelum ini sudah gugur, mana mungkin kali ini hendak gugurkan lagi?

Awak kena ingat Z, kita tak tahu ke depan nanti anak yang awak tak mahu inilah yang akan jaga awak. Kena ingat juga, apa-apa perjanjian sebelum kahwin tak valid apatah lagi perjanjian yang menafikan hak dalam perkahwinan, yang berlawanan pula dengan syariat!

IKLAN

Z!! (saya pandang tepat ke wajahnya) Awak lelaki! Awak suami! Tanggungjawab awak untuk jaga kebajikan J dan iktiraf dia selayaknya sebagai isteri ikut syariat!”

Isteri menyapu air mata yg mengalir perlahan. Suami hanya diam…
Sungguh Allah tak pernah aniaya hambaNya. Hanya kita sebagai hamba yang sering mencari jalan untuk aniaya diri sendiri.
Astaghfirullah..!

#BersamaSuzanaGhazali
#HikmahKahwinUntukBahagia
#KahwinAdaAmanahdanTanggungjawab

Kashoorga: Bila sudah berkahwin memang susah nak sorok.

Sumber : Peguam Syarie, Puan Suzana Ghazali

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI